* herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü (özgürlük 0).
* yazılımın nasıl çalıştığını öğrenme ve ihtiyacınıza göre uyarlayabilme
özgürlüğü (özgürlük 1). yazılımın kaynak koduna ulaşmak bu iş için ön
koşuldur.
* kopyaları dağıtma özgürlüğü, böylece komşunuza yardım edebilirsiniz
(özgürlük 2).
* tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve
geliştirdiklerinizi yayınlama özgürlüğü, (özgürlük 3). kaynak koduna erişmek
bunun için bir önkoşuldur.
bir programı kullanma özgürlüğü demek onu herhangi bir birey ya da kuruma ait herhangi bir bilgisayar sistemi üzerinde, herhangi bir iş için, ve ayrıca geliştirici ya da özel diğer bir varlık ile iletişim kurmak gerekliliği olmadan kullanmak demektir.
kopyalarını tekrar dağıtma özgürlüğü programın, değiştirilmiş ve değiştirilmemiş sürümleri için, ikili ya da çalıştırılabilir biçiminin yanı sıra aynı zamanda kaynak kodunu da içermesini gerektirir.
özgür yazılımın kopyalarını alabilmek için para ödemiş olabilir, ya da kopyaları bedelsiz olarak elde etmiş olabilirsiniz; sonuçta kopyaları nasıl elde etmiş olursanız olun, kopyaları satmak için bile olmuş olsun, herzaman yazılımı kopyalama ve değiştirme özgürlüğünüz vardır.
"özgür yazılım", "ticari olmayan" yazılım demek değildir. özgür bir yazılım, ticari kullanım, ticari geliştirme ve ticari dağıtım için kullanılıyor olabilir.BSD lisansı gibi bir "permissive" lisans ile lisanslanan kod "copyleft" (örneğin GPL lisanslı) projelerde kullanılabilir. Bu yüzden bu tür lisanslar GPL uyumlu olarak nitelenir. Fakat bunun aksine GPL lisanslı kod BSD lisansı ile yeniden lisanslanamaz. Ayrıca bütün "permissive" lisanslar GPL uyumlu değillerdir. GPL uyumlu lisanslar hakkında bilgi için: http://www.gnu.org/licenses/license-list.html#GPLCompatibleLicenses
Follow me on Twitter