Ulaşılabilir hedefler belirlemek başlıklı yazımda hedeflerimizi belirlerken kendimize haksızlık etmememiz gerektiğinden bahsetmiştim. Fitness fenomenleri gibi olmak, onlar gibi görünmek pek çok insanın hayali olsa da gerek bu insanların genetik olarak kutsanmış olması gerekse de yıllardır spor yapıyor olmaları bu hayali neredeyse imkansız hale getiriyor. Bir türlü ulaşılamayan hayaller de motivasyon bozmaktan başka bir işe yaramıyor.
Fenomenlerin söz konusu yazımda bahsetmediğim bir de hilesi var. Hile derken bazıları bunu açık açık belirtiyor. Hatta fotoğraf hileleri üzerine video çekmiş olanlar bile var. Bu insanların fotoğraflarda gördüğümüz halleri en iyi ışık altında, spordan sonra kaslara kan pompalanmış şekilde çekiliyor. Ayrıca onlarca poz arasından en iyisi seçilip paylaşılıyor. Hatta bir gün önceden yüksek karbonhidrat alımı yaparak kasların su tutmasını ve daha büyük görünmesini sağlamak gibi hileler de var.
Hedef belirlerken belki her alana uygulayabileceğimiz basit bir yöntem var: kendimizin en iyi versiyonu olmak. Bu yöntem özellikle sağlıklı, güzel bir vücuda ulaşma hedefine çok uygun.
Başkalarıyla yarışmayın. Yapmanız gereken yalnızca her yeni gün bir önceki günden daha iyi olmaya çalışmak.
Her gün dünden daha iyi olduğunuzu bilmek için ilk adım ölçmek ve kaydetmek. Ölçmezseniz gelişiminizi takip edemez ve bilemezsiniz. Daha önce de birçok kez değindiğim gibi her gün ağırlığınızı ve vücut ölçülerinizi kaydetmelisiniz. Yazılarımda 3 yıl önceki ölçülerimi paylaştığım olmuştu. 3 yıl önce böyleydim, şimdi ise bu noktaya ulaştım diyebilmek inanılmaz keyifli🙂
Kalori takibi için MyFitnessPal uygulamasından söz etmiştim. Aynı uygulama içinde vücut ölçülerinizi kaydetmeniz ve takip etmeniz de mümkün. Hatta ağırlık ölçülerinize fotoğraf bile ekleyebiliyorsunuz. Böylece sağa sola kaydırarak vücudunuzun değişimi bir film şeridi gibi gözlerinizin önünden geçebiliyor.
Bugünkü amacım aslında progressive overloading’den(artan yükleme) bahsetmekti. Bu yöntem kas hacmimizi artırmak için çok önemli ve kendimizin en iyi versiyonu olmak yöntemine çok benziyor. Fakat yazıyı çok uzatmayayım ve ayrıntılarına yarın değineyim.
Follow me on Twitter